Skrebinimo dirbtuvėlės

Skrebinimo dirbtuvėlės

2020 02 20

Skrebinimas –  vis labiau populiarėjanti rankdarbių rūšis. Naudojant šią technika galima pasigaminti originalius atvirukus, knygų skirtukus, įvairiausiomis detalėmis iš popieriaus dekoruoti nuotraukų albumus. Įdomus faktas, kad  rašytojas Markas Tvenas taip pat buvo skrebinimo entuziastas, tam skirdamas visą savo laisvalaikį!

Norite užrašyta sveikinimo žinute pradžiuginti artimuosius ar draugus? Apsilankykite Vaikų erdvės parengtoje edukacinėje programoje SKREBINIMO DIRBTUVĖLĖS – savo rankomis sukurtas šventinis atvirukas ne tik paglostys adresato širdį, išsaugotas jis taps istorijos dalele...

  • TIKSLAS
    Įvairaus amžiaus lankytojus supažindinti su skrebinimo istorija, priemonėmis, naudojant šią dekoravimo techniką pasigaminti atviruką.
  • UŽDAVINIAI
    Skatinti domėtis rankdarbių menu;
    Ugdyti smulkiosios motorikos įgūdžius;
    Lavinti kūrybiškumą, kantrybę, skatinti eksperimentuoti ir fantazuoti;
    Maloniai praleisti laisvalaikį.
  • Edukacinės programos vieta: Pakruojo r. savivaldybės Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos VAIKŲ ERDVĖ (Vytauto Didžiojo g. 41, Pakruojis).
  • Dalyviai: edukacinė programa skirta įvairaus amžiaus vaikams bei suaugusiems, ypač tinka šeimai. Svarbiausias kriterijus – ne dalyvių amžius, bet noras kurti.
  • Grupė: iki 5 dalyvių
  • Edukacinės programos trukmė: 60 min.

Edukacinės programos turinys (IV etapai):

I. Programos pristatymas. Edukacinės programos dalyviai sužinos kas yra skrebinimas, kodėl ši technika populiari ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, vaizdinės medijos pagalba pamatys įvairiausių skrebinimo darbelių pavyzdžių. Trukmė – 5 min.
II. Pasiruošimas darbui. Dalyviai susipažins su profesionaliomis skrebinimo priemonėmis (kirtimo aparatas, kirtimo ir reljefo formelės, lipdukai, blizgučiai, antspaudėliai, specialus popierius ir t.t.) bei darbo specifika. Trukmė – 10 min.
III. Temos aptarimas. Trumpai pakalbėsime apie sveikinimo atvirukų istoriją:  kada ir kur gimė tradicija sveikinti artimuosius ir linkėti jiems laimės siunčiant atvirutę. Vaizdinės medžiagos pagalba dalyviai pamatys, kaip atrodė pirmasis pasaulyje spausdintas kalėdinis atvirukas (Leidėjas: Henry Cole, 1843). Aptarsime, kokiai progai ir kam skirtą sveikinimo atviruką pasigaminsime edukacinės programos metu. Trukmė – 5 min.
IV. Atviruko gamyba. Naudojant skrebinimo technika kursime vienetinį atviruką. Jo puošybai mokysimės panaudoti bei derinti įvairias medžiagas, faktūras bei detales (kaspinėlius, juosteles, karoliukus, kita). Rezultatas – originalus savo rankomis sukurtas atvirukas. Trukmė – 40 min.

Programai rengti naudotos literatūros ir kitų informacinių šaltinių sąrašas:

Svarbi informacija. Edukacinė programa „Skrebinimo dirbtuvėlės“ VAIKŲ ERDVĖJE veikia visus metus. Reikalingomis priemonėmis aprūpina programos organizatoriai. Norinčius dalyvauti kviečiame registruotis tel. 8-421-6-13-03 arba užsukti į Pakruojo Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos VAIKŲ ERDVĘ.