Edukacinė programa „Bitės“

Edukacinė programa „Bitės“

2023 05 03

Edukacinė programa „Bitės“ skirta moksleiviams supažindinti su bitės svarba lietuvio gyvenime, bitės sandara bei šeimos sudėtimi, šio vabzdžio gyvenimo įdomybėmis. Demonstruojama bitininko apranga, įrankiai. Aiškinamasi, kaip atsiranda medus ir kiti bičių produktai. Patariama, kaip elgtis, jei arti zvimbia bitė.

Dalyviai: įvairaus amžiaus vaikai.
Edukacinės programos vieta: Pakruojo r. savivaldybės Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos VAIKŲ ERDVĖ (Vytauto Didžiojo g. 41, Pakruojis).
Grupė: iki 25 dalyvių.
Edukacinės programos trukmė: 45 min.

Edukacinės programos turinys:
I. Programos pristatymas. Dalyviai supažindinami su bitininkavimo tradicijomis, papročiais, lietuviškomis dievybėmis Austėja ir Bubilu. Supažindinama su bitės bičių šeimos sudėtimi, darbų pasidalinimu, bičių namais, draugais ir priešais. Trumpai apžvelgiama neįkainojama bičių nauda žmogui. Trukmė – 10 min.


II. Praktinis darbas. Demonstruojama bitininko apranga, įrankiai, paaiškinama jų paskirtis. Siūloma užsidėti bitininko kepurę su tinkleliu, papūsti dūminę, išbandyti kitus įrankius, pačiupinėti, pauostyti vaškuolę, kuri įdėta į avilį tampa bičių pasiūtu koriu. Pasakojama, kaip iš laukų parneštas nektaras tampa medumi. Parodomas skirtingų rūšių medus, pikis, žiedadulkės. Pamokoma, kaip elgtis, jei aplink skraido bitė ir ką daryti, jei įgėlė bitė. Žinių įtvirtinimui žaidžiamas komandinis žaidimas. Trukmė – 20 min.

III. Edukacinės programos pabaiga. Dalyviai pakviečiami paragauti įvairių žolelių arbatos su medumi. Pasakojama apie bičių įdomybes. Trukmė – 15 min.

SVARBI INFORMACIJA! Registruotis reikia iš anksto, suderinant laiką, datą, lankytojų skaičių. Tai galima padaryti darbo dienomis tel. +370 421 61303, el. paštu vaiku@pakruojis.rvb.lt  arba užsukus į Pakruojo Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos VAIKŲ ERDVĘ.

Programai rengti naudotos literatūros ir kitų informacinių šaltinių sąrašas:

  • Libertas Klimka. Lietuviškų tradicijų skrynelė. Vilnius – Didakta, 2013.
  • Piotr Socha. Bitės. Kaunas – Debesų ganyklos , 2017.
  • Jonas Kriščiūnas. Bitininkystė. Vilnius – Valstybinė politinės ir mokslinės literatūros leidykla, 1961.

Prieiga per internetą:

 

 Informacija ir nuotraukos – edukatorės Birutės Šlivinskienės