„Po mėlynu skėčiu“ – spektaklis visai šeimai „Arklio Dominyko meilė“

„Po mėlynu skėčiu“ – spektaklis visai šeimai „Arklio Dominyko meilė“

2022 05 26

Gegužės 26 d. Pakruojo sinagogoje jaunuosius žiūrovus kvietė  teatro AVILYS spektaklis šeimai „ARKLIO  DOMINYKO  MEILĖ“, pastatytas pagal rašytojo Vytauto V. Landsbergio sukurtą to paties pavadinimo pasaką. Gražus sutapimas, kad jo pristatymas Pakruojyje sutapo su gegužės 25 d. gimusio vaikų rašytojo 60-mečio švente. Ta proga Vaikų ir jaunimo erdvėje parengta bei skaitytojų laukia ir Vytauto V. Landsbergio knygelių paroda.

Pasakojimas apie arklį Dominyką ir gražią, kiek aikštingą rugiagėlę Svajonę Pakruojo sinagogoje jaunąją žiūrovų auditoriją užbūrė švelniu humoru, fantazija bei  nuoširdžiu jausmu. Visai šeimai skirtoje meilės istorijoje subtiliai įpinta ir pamokymų, skirtų tiek mažiems, tiek dideliems, o siužete gausu visus įtraukiančio veiksmo. Sulaikę kvapą vaikai stebėjo  nuotykių kupiną Dominyko  kelionę į Afriką pas mylimosios rugiagėlės giminaites, kad  iš jų gautų šių dangaus spalvos gėlių sėklų. Krokodilas, kupranugaris, beždžionė, dramblys, begemotas –  arkliuko sutikti personažai, turintys charakterio bruožų, lengvai atpažįstamų ir žmonių pasaulyje.

Nepaisant visų sunkumų ir iššūkių, graži meilės istorija baigiasi laimingai. Ankstyvą pavasarį  Dominykas grįžta į gimtinę ir pasėja rugiagėlę, tiksliau – visą jų lauką.

Savo kūriniuose rašytojas Vytautas V. Landsbergis kelia realias problemas ir per personažų patirtį moko jas spręsti. „Arklio Dominyko meilė“ – istorija, kviečianti tikėti savo svajone ir visada jos siekti.

Teatro AVILYS aktorių Ritos Kiškūnaitės ir Arūno Pakulevičiaus  įtaigiai papasakota istorija ARKLIO DOMINYKO MEILĖ (scenarijaus autorius ir režisierius Arūnas Pakulevičius) – Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešosios  bibliotekos vykdomo projekto „Po mėlynų skėčiu“ dalis. Projekto vadovė – Vaikų ir jaunimo erdvės vyresn. bibliotekininkė Lina Ramonienė. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Pakruojo rajono savivaldybė.

Nuotr. autorė S. Kavaliauskienė