Su Pasauline kultūros diena!

Su Pasauline kultūros diena!

2020 04 15

Balandžio 15-ąją minime Kultūros dieną. Sunku įsivaizduoti kultūrą be knygos. Ta proga išskirtinis VAIKŲ ERDVĖS lapės Snapės pokalbis su  Pakruojo r. savivaldybės Kultūros, paveldosaugos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Renata Budriene.

Kaip manote, ar šiais laikais dar madinga skaityti knygas?
Manau, kad knygų skaitymas madingu ir tapo būtent šiais laikais. Anksčiau knygų skaitymas buvo labiau siejamas su pomėgiu, pasaulio pažinimu ir savo akiračio plėtimu, o dabar jau randasi tas madingumas.  Bet tai nėra blogai, ar iš mados, ar iš reikalo – svarbu, kad skaitytume.

Ar esate Pakruojo Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos skaitytoja?
Taip, esu. Gal tik nesu labai aktyvi bibliotekos lankytoja, nes visuomet įvairiomis progomis gaunu dovanų knygų, taip pat turiu skaitančių draugų ratą, todėl didelės būtinybės eiti į biblioteką neturiu.

Ar Jums mieliau pirkti knygą ar skolintis iš bibliotekos?
Dievinu pasivaikščiojimus po knygynus, jau daug metų su šeima lankomės kasmetinėje Knygų mugėje Vilniuje. Mėgstu bibliotekas, bet man niekas nepakeis to naujos, leidyklos dažais kvepiančios knygos kvapo.

Pagal ką renkatės knygą?
Įvairiai. Man jau daug metų, todėl turiu mėgstamus autorius. Tiesiog laukiu, ką jie sukurs, išleis. Turiu autoritetus, kurių nuomone pasitikiu, todėl dažnai remiuosi ir rekomendacijomis. Vaikystėje, kai buvau aktyvi bibliotekos lankytoja, knygą rinkdavausi pagal tai, kiek joje yra tiesioginės kalbos. Aš ir anksčiau, ir dabar esu kuriamos ISTORIJOS „valgytoja“. Knyga turi būti tokia, kad galėčiau papasakoti, žodžiu, kurioje vyrauja pasakojimas.

Ką skaitote dabar?
Šiuo metu skaitau Kento Harufo knygą „Mūsų sielos naktyje“. Paskaityti ją gavau iš draugų ir tiesiog mėgaujuosi kiekvienu puslapiu.

Kokios knygos pasaulyje norėtumėte apsigyventi ir kodėl?
O! Čia tai kiekviename gyvenimo etape vis kitokių norų būta. Vaikystėje labai viliojo visokie nykštukų, gyvūnų, mechanizmų ar šiaip išgalvoti pasauliai – žodžiu, buvo noras pažinti KITOKĮ, galbūt savo pačios fantazijų pasaulį. O dabar mielai nusikelčiau į mūsų klasikų vaizduojamą XX a. pradžios kaimą, kuriame žmonės gyvena pagal gamtos ritmą, turi laiko pakelti akis į dangų, kad nuspėtų, koks bus oras, turi pašalinių garsų ir civilizacijos triukšmo nesužalotą klausą, todėl (at)pažįsta kiekvieno paukščiuko giesmę.. Kur natūraliai, iš širdies skamba liaudies dainos... Tiesa, kiek aš ten ištverčiau – kitas klausimas.

Kokia mėgstamiausia vaikystės, vėliau – jaunystės knyga?
Vaikystėje tai buvo pasakos. Kiek bibliotekoje buvo serijos „Pasaulio pasakos“ knygų, visas perskaičiau. Vėliau, paauglystėje – A. Diuma „Trys muškietininkai“. Nežinau, kiek kartų skaityta. Vyresnėse klasėse, universitete prasidėjo privalomoji literatūra, tai skaičiau ir mėgau viską. Jau brandesnėj jaunystėj (kuri sėkmingai tęsiasi iki šiol) gimė nepaaiškinama meilė populiariajai skandinavų literatūrai ir jos kūrėjams - Marianne Fredriksson, Herbjorg Wassmo, Peter Høeg, Jo Nesbø.. Domiuosi ir naujausiomis lietuvių literatūros tendencijomis, bet viskam perskaityti tikrai neužtenka laiko.

Paprognozuokime, kokia popierinės knygos ateitis?
Sakydama, jog garantuoju, kad popierinės knygos visuomet gyvuos, bijau pasirodyti labai sena, kuriai atrodo, kad pasaulį būtinai reikia palikti tokį, kokį radome. Kita vertus, taip ir turėtų būti. Senoliai ne veltui taip mokė. Taigi dėl popierinių prognozių susilaikau, bet kad žmonija skaitys – garantuoju!

Pratęskite mintį: „Knygos yra....“
Be abejonės, svarbiausias žmonijos išradimas. Ta tema aš net nediskutuoju. Esu senamadiška ir kategoriška.

Šiandien minime Kultūros dieną, Jūsų linkėjimai Pakruojo krašto jauniesiems skaitytojams ir bibliotekininkėms?
Jauniesiems skaitytojams linkiu prisijaukinti knygą ir skaitymą, nes kai ką nors prisijaukini, tai pasidarai už tai amžinai atsakingas (remiantis A. de Sent- Egziuperi „Mažuoju princu“). O bibliotekininkėms linkiu visada būti kūrybingoms, geros nuotaikos, kad biblioteka ir knygos jauniesiems (ir ne tik) skaitytojams asocijuotųsi tik su geromis emocijomis, jaukia aplinka ir jokiu būdu ne su „piktomis tetomis“.

AČIŪ už pokalbį! Nuoširdūs sveikinimai vsiems KULTŪROS darbuotojams!
Iki kitų susitikimų rubrikoje „Kultūringai su lape Snape“