Rubrikoje „Kultūringai su lape Snape“ ...

Rubrikoje „Kultūringai su lape Snape“ ...

2020 05 10

Balandžio 27-oji – profesinė Medicinos darbuotojų šventė. Nuoširdžiai sveikiname visus medikus!  Ta proga Vaikų erdvės lapė Snapė kalbina Pakruojo r. PSPC vaikų ligų gydytoją Laimą Gudienę.

Ar knyga gali gydyti?
Mano nuomone, taip. Juk gera knyga dažną gelbėja nuo liūdesio, vienatvės, depresijos. Knygose daug patarimų, pamokymų, atsakymų į įvairiausius klausimus.

Kaip manote, kokią knygą sveikiau skaityti: popierinę ar elektroninę?
Popierinė yra sveikiau akims. Be to, ypač vaikams, ją maloniau skaityti. Juk vaikiškos knygelės dabar tokios gražios ir spalvingos. Jose gausu iliustracijų, įvairiausių piešinukų. Popierinė knygelė neabejotinai daug šiltesnė ir jaukesnė nei elektroninė ir, manau, skaitytojui ji teikia daug daugiau teigiamų emocijų kas labai svarbu gerai sveikatai.

Ar turite receptą neskaitantiems, kad jie pamiltų knygą? O gal yra stebuklingų piliulių ar skiepų?
Deja, nei vaistukų, nei jokių specialių skiepų nėra. Manau, kad meilė knygai ateina iš šeimos. Labai svarbu, kad tėveliai vaikams skaitytų knygeles. Ir tai pradėtų kuo anksčiau, dar kūdikystėje. Beje, pastebiu, kad šiuo metu yra kažkoks tai susvetimėjimas tarp vaikų: jie ne tik mažiau skaito, jie nenori bendrauti ir tarpusavyje. Gal tai dėl šiandienos informacinių technologijų gausos ir įvairovės?

Tai kaip užauginti skaitytoją?
Nuo mažų dienų skaitant vaikams knygeles ir kuo daugiau „gyvai“ bendraujant šeimoje: kalbantis visiems, aptariant kas ką perskaitė, kokie liko įspūdžiai ir panašiai.

Ar Jūs vaikystėje skatino skaityti knygas?
Tokio konkretaus skatinimo gal ir nebuvo. Bet mano vaikystėje nebuvo interneto, o ir per televizorių mažai vaikams skirtų laidų terodė. Tad man  skaityti tikrai buvo labai įdomu. Be to ir mokykloje reikalaudavo perskaityti daug įvairiausių literatūrinių kūrinių, papasakoti, apie ką viena ar kita knyga, aprašyti ar nupiešti ką perskaitę.

Kokias vaikystės, vėliau – paauglystės knygas prisimenate ryškiausiai?
Vaikystėje tai tik pasakos. Dar ir dabar turiu išsaugojusi visą seriją knygų „Pasaulio pasakos“. Kartais iš jų skaitau savo anūkėms. Vėliau, jaunystėje, prasidėjo „Drąsiųjų keliai“. Tai pat  labai patiko Tomo Main Rido „Raitelis be galvos, „Baltoji pirštinė“ ir kiti šio autoriaus kūriniai.

Ką šiuo metu skaitote?
Daugiausia laiko skiriu medicininei literatūrai. Grožinė lieka tik laisvalaikiui. Neseniai perskaičiau Laima Vincė „Tai ne mano dangus“, Lucinda Riley „Septynios seserys“, patiko Oliver Pötzsch „Koriko dukra“. Šiuo metu skaitau milijoniniu bestseleriu Amerikoje ir Europoje tapusią autoriaus Samuel Shem knygą „Dievo namai“.

Ar knygos „sensta“?
Tikrai ne! Gerą knygą galima skaityti daugybę kartų, vis atrandant joje kažką naujo.

Pratęskite mintį: „Kas skaito – ....”?
... daug sužino!

Jūsų linkėjimai mažiems ir dideliems bibliotekos skaitytojams?
Pirmiausia, tai linkiu visiems geros sveikatos, ypač šiuo, karantininiu metu. Nesirkit, būkit kantrūs, laimingi ir skaitykit knygas.

Miela Gydytoja, ačiū Jums už pokalbį! Iki kitų susitikimų rubrikoje „Kultūringai su lape Snape“!