Rubrikoje „Kultūringai su Lape Snape“ – rašytoja Lina Žutautė

Rubrikoje „Kultūringai su Lape Snape“ – rašytoja Lina Žutautė

2020 06 17

Lygiai prieš dešimt metų išleista pirmoji knygų serijos „Kakė Makė“ dalis – „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“ (2010 m.). Ta proga Vaikų erdvės Lapė Snapė kalbina knygelių autorę, rašytoją ir dailininkę LINĄ ŽUTAUTĘ.

 Mylimiausia Jūsų vaikystės knyga?
Vaikystėje turėjau daug mylimų knygų, kurias skaičiau ar bent jau varčiau po keletą ar keliolika kartų. Viena labiausiai įstrigusių į atmintį ir į širdį – V. Žilinskaitės „Kelionė į Tandadriką“ su S. Eidrigevičiaus iliustracijomis. Pastarosios buvo šiek ties paslaptingos, liūdnos ir gal net šiurpokos, bet tai mane traukė labiausiai.

Ar pas Jus ateidavo Netvarkos nykštukas?
Ne, manau, tada jis dar negyveno Mėnulyje ir negalėjo visų vaikų stebėti iš taip aukštai. Bet jei būtų ten gyvenęs, tikriausiai būtų aplankęs ir mane.

Kas Jums įdomiau: piešti ar rašyti knygas?
Jei tekstas ilgas, tada įdomiau rašyti. O jei trumpas, kaip Kakės Makės, tada piešti įdomiau. Per piešinius pasakoju istoriją, kuriu nuotaiką. Tik iliustruoti dažnai užtrunka ilgiau ir labiau pavargstu.

Pirmoji Jūsų autorinė knyga „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“ 2010 m. išrinkta geriausia metų knyga mažiausiems skaitytojams. Kiek tai įtakojo knygutės tęsinį?
Apdovanojimas tam įtakos neturėjo, nes jau buvau sukūrusi ne vieną istoriją apie Kakę Makę. Gal būt tai buvo labiau padrąsinimas eiti šiuo keliu, žinojimas, kad viską darau teisingai.

Ir vis tik, kodėl Kakė Makė...?
Šis vardas sugalvotas mano sūnaus, kai jam buvo treji. Vaikų mintys, ypač 3-5 metų amžiuje, man labai vertingos, nes jos yra nuoširdžios, nenukopijuotos, reikia tik atidžiai jų klausytis. Tai tarsi išminties šaltinis, kai vaikai dar tokie nesugadinti suaugusiųjų. Išdrįsau panaudoti knygoje šį sūnaus „išradimą“, ir jis pasiteisino 100 procentu.

Girdėjau, kad ši išdykusi mergaitė gyvena Pakruojyje...?
Taip! Sūnus vis klausinėdavo, kur gi gyvena ši mergaitė, kol kartą pasakiau, kad Pakruojyje. Tada kaskart, kai važiuodavome pro šalį, galėdavome jai pamojuoti.

Kokią istoriją papasakotų languotos Kakės Makės kelnės?
Tokias labai panašias kelnes aš turėjau vaikystėje. Mėgau jas iki negalėjimo, nešiojau, kol visai suplyšo. Todėl pamaniau, kad ir Kakei Makei tokios praverstų (Nuotr.  L. Žutautė vaikystėje)

Kodėl Kakei Makei taip patinka monstrai?
Nes jie gimė iš jos fantazijos. Nes jie minkšti, pūkuoti, dideli, stiprūs ir visada šalia, kai to reikia.

Man labai smalsu, kodėl lietui lyjant Kakė Makė norėtų būti bibliotekininke?
Kakė Makė mėgsta knygas, o lietui lyjant tai geriausia žaidimas pasaulyje.

Vaikų mylimai herojei jau 10-imt metų. Gal ji „augs“ kartu su visais vaikais?
Paprastai knygų herojai „neauga“, to neatsitiks ir Kakei Makei. Jai labai gera būti penkiamete. Beje, Pepei Ilgakojinei jau 70 metų, o ji vis dar neužaugo.

Jūsų linkėjimai jauniesiems skaitytojams?
Vaikai, būkit geri, vasaros metu neužmirškite knygų, nes jos kaip niekas kitas augina vaizduotės sparnus. O kai turi sparnus, gali skristi kur tik sugalvosi. Todėl linkiu jums gero skrydžio!

Ačiū, miela Lina, už pokalbį ir linkėjimus mūsų skaitytojams. Kuo nuoširdžiausiai sveikiname Kakę Makę su gimtadieniu! Beje, mes jai ruošiame dovaną, ir ne bet kokią – monstrišką! Tad, naudodamasi proga, noriu visus pakviesti į Vaikų erdvės kūrybines dirbtuvėles, kuriose birželio 17-19 dienomis 10-12 ir 14-16 val. visi rinksimės kurti pačių tikriausių monstrų. Būtinai prisijunkite!

Lapė Snapė