Lapės Snapės interviu su „Atžalyno“ gimnazijos abituriente Evelina Kazlauskaite

Lapės Snapės interviu su „Atžalyno“ gimnazijos abituriente Evelina Kazlauskaite

2020 11 18

Smalsioji Vaikų erdvės Lapė Snapė socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pamatė pasidalintą żinutę, kad pakruojietė gimnazistė Evelina Kazlauskaitė per metus perskaičiusi 100 knygų. Mergina tokį drąsų iššūkį priėmusi prieš metus, per savo septynioliktąjį gimtadienį. Ir jai pavyko tai įgyvendinti! Kadangi Lapė Snapė šauniąją merginą gerai pažįsta, suskubo su ja susisiekti ir pakalbinti.

Evelina, kaip kilo mintis tokiam iššūkiui? Mano atrodo, daug lengviau pasiryžti tokiam iššūkiui, kuris įgyvendinamas čia ir dabar. Na, pavyzdžiui, apsipilti lediniu vandeniu ar suvalgyti šaukštą miltų...?
Aš niekada nemėgau to, ką galiu gauti čia ir dabar, ką pasiekti yra lengva, nes tada nespėji pajausti malonumo, kurį teikia ilgas ir sunkus darbas. Juk daug smagiau yra padaryti tai, kas kitiems atrodo neįmanoma. Šį iššūkį sugalvojau praeitą vasarą. Labai norėjau išsikelti sau tikslą susijusį su knygomis. Pavyzdžiui, kad būtų labai smagu perskaityti 50 knygų per metus. Bet, pagalvojau, ar skaičius 50 man ne per mažas? Tada sumaniau perskaityti šimtą - juk šis skaičius atrodo kur kas įspūdingiau.  Ilgai svarsčiau, kada gi pradėti šį iššūkį? Pirma mintis buvo startuoti sausio 1 d. (labai madinga duodi sau naujametinius pažadus), bet iki sausio reikėjo ilgai laukti, o aš norėjau kuo greičiau pradėti... Artimiausia šventė buvo mano gimtadienis, tad tą dieną ir pradėjau savo 100 knygų iššūkį.

Kaip rinkaisi knygas? Gal imponavo nauja, tik pasirodžiusi knyga? O gal įtakojo draugų, mokytojų rekomendacijos?
Iš tikrųjų skaičiau tai, kas pakliuvo po ranka. Man nebuvo svarbu, kada išleista knyga, labiau kreipiau dėmesį į jos žanrą, norėjosi perskaityti kuo skirtingesnes ir įvairesnes. Kai kurias knygas rekomendavo draugai, tėvai.

Kaip pamėgai skaityti?
Nuo pat mažens tėvai pirkdavo įvairiausias knygeles, kartu su jais ir mokiausi skaityti. Mane labai žavėjo tai, kad kiekvienas perskaitytas žodis, sakinys virsdavo istorijomis, kurias pati galėdavau išgyventi. Be to, nuo pat ankstyvos vaikystės matau, kaip kiekvieną vakarą skaito mama ir tėtis. Jų dėka ir pamilau knygas.

Kaip reikia prisijaukinti knygą? Juk daug paprasčiau ir madingiau „draugauti‘ su naujausiomis technologijomis?
Net nežinau, kaip tinkamai reikėtų atsakyti į šį klausimą, nes niekada neteko „prisijaukinti“ knygos. Dar maža žinojau, kiek malonumo suteikia skaitymas. Tiems, kurie yra įnikę į kompiuterius, patarčiau rasti laiko ir knygai – juk tie, kurie nepabando, nežino, kiek daug praranda.

Šimtas perskaitytų knygų... Kuri buvo įdomiausia?
Vieną kurią išskirti labai sunku, nes įdomių tikrai buvo daug. Bet, galbūt, didžiausią įspūdį paliko ir labiausiai sukrėtė Torey L. Hayden knyga „Mergaitė“.

Iššūkis įveiktas, ar ir toliau draugauji su knyga? Ką šiuo metu skaitai?
Draugauju! Šiuo metu skaitau Vinco Mykolaičio-Putino „Altorių šešėly“.

Kokias tris knygas rekomenduotum perskaityti bendraamžiams?
Robyn Schneider „Pažadink mane, kai viskas baigsis“, Jay Asher „Trylika priežasčių kodėl“, Antuano de Sent Egziuperi „Mažasis princas“. Šos knygos tikrai vertos dėmesio.

Šimtas knygų, šimtas istorijų, šimtas likimų... Kaip manai, ko išmokai iš jų?
Kiekviena istorija išmokė nepasiduoti ir tikėti savimi. Kad ir kaip būtų sunku, kad ir kiek kartu kristum, kad ir kaip nesisektų - visada turi stengtis atsistoti, nesižvalgyti atgal, judėti pirmyn, pasitikėti savo jėgomis...

Ir dar vienas klausimėlis. Evelina, tu jau abiturientė, akivaizdu, kad daug laiko skiri mokslams bei knygoms, bet matau tave aktyviai dalyvaujančią ir Pakruojo kultūriniame gyvenime: vedi renginius, dainuoji... Išduok paslaptį, kaip visur spėji?
Kai yra didelis noras, tai ir to laiko atsiranda. Ir dar, aš niekada nedarau to, ko nemėgstu. Visada reikia daryti tai, kas tau patinka ir dėl ko džiaugiasi širdis.

Ko palinkėtum savo bendraamžiams?
Palinkėčiau daugiau veikti, kurti, atrasti save... Ir, žinoma, skaityti knygas!

Ačiū, Evelina, už pokalbį. Į duris jau pasibeldė rudenėlis ir vakarai nuo šiolei tik ilgės... Mieli knygų bičiuliai, kviečiu visus pasekti Evelinos pavyzdžiu. Knygutės Jūsų laukia Vaikų erdvėje, užsukite čia!