Edukacinė programa „Kelionė į burbuliuojantį jausmų pasaulį“

Edukacinė programa „Kelionė į burbuliuojantį jausmų pasaulį“

2020 10 17

Ar galima nusipirkti džiaugsmo? Kaip nugalėti baimę? Kokia yra pykčio temperatūra? Iš ko padarytas liūdesys? Ar galima savo jausmus nuspalvinti, pasverti ? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus rasite apsilankę VAIKŲ ERDVĖS bibliotekininkių parengtoje edukacinėje programoje, kurioje jūsų laukia spalvinga kelionė miško taku su ... zuikiu. Įspėjame, kad kelyje sutikti jausmai bus labai įvairūs: painūs, susipynę, pasislėpę... Pasiruošę juos atpažinti? Sekite paskui zuikį!

TIKSLAS
Šioje edukacinėje programoje svarbu ne rezultatas, o dalyvių išgyvenamos emocijos. Vaikams patrauklia forma mokysimės pažinti savo ir kitų jausmus ir juos „nuspalvinti“, sužinosime, kaip suvaldyti pyktį, kad jis nepakenktų kitiems.

UŽDAVINIAI
Gerinti tarpusavio bendravimo įgūdžius
Ugdyti emocinį intelektą
Praplėsti vaiko sampratą apie jį supantį pasaulį
Stiprinti vaiko kūrybinius gebėjimus, skatinti pasitikėjimą savo jėgomis
Integruoti į užsiėmimus knygą

Edukacinės programos vieta: Pakruojo r. savivaldybės Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos VAIKŲ ERDVĖ (Vytauto Didžiojo g. 41, Pakruojis).
Dalyviai: 5-6 metų amžiaus vaikai (programą galime adaptuoti)
Grupė: iki 10 vaikų
Edukacinės programos trukmė: 35 min.
Edukacinė programa „Kelionė į burbuliuojantį jausmų pasaulį“  VAIKŲ ERDVĖJE veikia visus metus. Reikalingomis priemonėmis aprūpina programos organizatoriai. Norinčius dalyvauti kviečiame registruotis tel. 8-421-61303 arba užsukti į Pakruojo Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos VAIKŲ ERDVĘ.

EDUKACINĖS PROGRAMOS TURINYS
I. Edukacinės programos pristatymas. Programos vedančiųjų (Vaikų erdvės personažo Zuikio ir bibliotekininkės) pažintis su vaikais. Pasiklydęs jausmų pasaulyje, Zuikis užduos vaikams įvairiausių klausimų:  Ar vaikai turi jausmus? Koks jausmas  yra pats geriausias? Kuris – pats blogiausias? Ar galima nuspalvinti džiaugsmą?... Trukmė – 5 min.
II. Literatūrinė dalis. Bibliotekininkė pristatys Šarūnės Baltrušaitytės knygelę „Kaip zuikis jausmus pažino”. Bus kalbama apie liūdesį, pavydą, baimę, pyktį, džiaugsmą. Vaikai turės apibūdinti, kokiais trumpais žodeliais galima išreikšti įvairius jausmus (ech, ak, o ir t.t.) Trukmė – 5 min.
III. Praktinė užduotėlė. Zuikis programos dalyviams išdalins specialiai paruoštus „jausmų veidelius”, paaiškins, ką su jais reikės daryti. Bibliotekininkei skaitant knygelę „Kaip zuikis jausmus pažino”,   „sutikus” kurį nors autorės aprašytą jausmą, vaikai bandys jį išreikšti mimika, o „jausmų veide” sudėlioti detales taip, kad atitiktų perskaitytą nuotaiką. Trukmė – 15 min.
IV. Kūrybinė užduotėlė. Dalyviams bus pasiūlyta jausmus išreikšti spalvomis. Edukacijos vedėjai vaikams pasiūlys, kad liūdesys, pavyzdžiui, gali būti mėlynos spalvos, pavydas – žalias, baimė – juoda, pyktis – raudonas, džiaugsmas – geltonas. Dalyviai galės  paeksperimentuoti. Visi gaus po skaidrų užsukamą indelį – jausmų šulinėlį, kurio viduje bus vanduo. Aptarus, kaip šiuo metu vaikai jaučiasi ir kuri spalva atitinka jų jausmus – pipepės ir dažų pagalba kiekvienas įlašins atitinkamos spalvos į savo indelį. Šiai kūrybinei užduotėlei bus reikalingos ir kitos papildomos medžiagos, kuriomis pasirūpins programos organizatoriai (vaikų lauks staigmena!).  Eksperimento metu vaikai galės stebėti, kaip „burbuliuoja“ jų spalvoti jausmai ir kokie jie yra įvairūs. Trukmė – 5 min.
V. Speciali Zuikio užduotėlė. Zuikis pateiks keletą situacijų. Pavyzdžiui, iš rankų iškrito stiklinė ir sudužo arba šiandien šventi savo gimtadienį ir t.t. Vaikams reikės pagalvoti ir nuspręsti, kokie jausmai juos aplanko konkrečiu atveju ir kokia spalva juos nuspalvintų savo jausmų šulinėlyje. Trukmė – 5 min.

Programai rengti naudotos literatūros ir kitų informacinių šaltinių sąrašas:

Lingytė Vaiva. Didelė laimė ir mažytė baimė. Vilnius: Leidykla „Obuolys", 2019
Baltrušaitienė Šarūnė / iliustr. Edgaras Straukas. Kaip zuikis jausmus pažino. Vilnius: Nieko rimto, 2017
Česūnienė Renata, Česūnas Laurynas. Čia tai bent! Smagūs eksperimentai. Vilnius: Alma littera, 2019
Prieiga per internetą:
https://mrprintables.com/learning-about-emotions.html
http://www.svietimonaujienos.lt/pasaku-terapija-geriausias-budas-suvokti-save-ir-kitus/