Edukacinė programa „Pasivaikščiojimai po mišką"

Edukacinė programa „Pasivaikščiojimai po mišką"

2019 05 30

Eime pasivaikščioti po mišką? Bijai? Manai, kad ten gyvena daug pavojingų žvėrių? Nebijok! Paruošėme tau edukacinę programą, kurios metu papasakosime apie Lietuvos miškuose gyvenančius gyvūnus, sugriausime apie juos sukurtus mitus ir išsiaiškinsime, kas gi iš tiesų miške yra pats pavojingiausias. Bus ir viktorina, įvairios užduotys, o atminčiai galėsi pasidaryti kūrybinį darbelį. Prižadam, kad puikiai praleisi laiką, daug sužinosi ir naujomis akimis pažvelgsi į mus supančią gamtą. Eime...?

TIKSLAS. Naudojantis įvairiomis priemonėmis (vaizdinė, pasakojamoji, mokomoji, kūrybinė forma) suteikti vaikui kuo daugiau teigiamų emocijų ir tuo pačiu pagilinti jo žinias apie miško gyvūnus, jų įvairovę, gyvenimo bei charakterio ypatumus.

UŽDAVINIAI
• Ugdyti įgūdį stebėti ir džiaugtis gamta, ją pažinti
• Skatinti vaikų kūrybiškumą, gebėjimą priimti sprendimus ir dirbti komandoje
• Populiarinti knygą, sudominti kuo įvairesne literatūra

Dalyviai: pradinių klasių mokiniai
Renginio vieta: Pakruojo Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos vaikų erdvė
Grupė: iki 20 vaikų
Edukacinės programos trukmė: 1 val.

Edukacinės programos turinys (7 etapai):
I. Pažintis su vaikais ir trumpas programos pristatymas. Išsiaiškinsime, kokius vaikai žino miško gyvūnus, kuris iš jų gali būti pavojingas sutiktam žmogui ir kodėl. Trumpai pristatysime naujausias vaikų erdvėje esančias knygeles apie gamtą ir jos gyventojus. Trukmė iki 10 min.
II. Virtuali pažintis su Lietuvos miškuose gyvenančiais ir žmogui pavojingais laikomais gyvūnais. Teatralizuoto pristatymo metu, naudojantis vaizdine medžiaga, papasakosime apie  šerną, lapę, lūšį ir kitus žvėris. Sužinosime, kuo jie ypatingi, kaip gyvena, ar jie tikrai pavojingi žmonėms. Trukmė iki 15 min.
III. M. Čepulio knygos „Visa tiesa apie gyvūnus“ pristatymas. Gamtos fotografas M. Čepulis iliustruotoje knygoje apie mus supančią gamtą įspūdingai pasakoja paukščių, žvėrių ir vabzdžių balsais. Nori sužinoti kas yra ežio priešas? O kieno vaikai didžiausi lepūnėliai? Kodėl rupūžei tenka vyrą ant kupros nešiotis? Ateikite į biblioteką ir klauskite šios knygos. Trukmė iki 5 min.
IV. Viktorina. Dalyviai pasiskirstys komandomis ir dalyvaus žaismingoje viktorinoje apie gamtą ir gyvūnus. Trukmė iki 10 min.
V. Trumposios užduotys. Komandoms bus išdalintos paruoštos kortelės su gyvūnų paveikslėliais. Reikės surasti gyvūno šešėlį, kūno dalį. Kiekvienam komandos nariui teks iškarpyti gyvatėlę,  o paklausius įrašo – atspėti koks tai gyvūnas. Pabaigoje paskelbsime komandą nugalėtoją ir visus apdovanosime saldžiais prizais. Trukmė iki 10 min.
VI. Kūrybinis užsiėmimas. Edukacijos dalyviai iš antrinių žaliavų (nebereikalingų daiktų) kurs pelėdžiuką, išminties ir žinių simbolį, nes mes kaip tik ir mokomės, kaip išmintingai elgtis gamtoje. Trukmė iki 15 min.
Kūrybiniams darbeliams reikalingomis priemonėmis aprūpina edukacinės programos organizatoriai.

DĖMESIO!

Jei norite kartu su mumis „pasivaikščioti" po mišką, registruokitės telefonu 8-421- 61303.

Programai rengti naudotos literatūros ir kitų informacinių šaltinių sąrašas:
• Visa tiesa apie gyvūnus / Marius Čepulis. – Vilnius, „Nieko rimto“ leidyba, 2018
• Menu mįslę keturgyslę / Kęstutis Grigas. – Vilnius, „Vaga“ leidyba, 1970
• Laimiukas / Literatūrinis žurnalas vaikams. – Vilnius, „Nieko rimto“ leidyba, 2018, 2019
• Viktorina gyvūnijos dienai. Prieiga per internetą: https://www.slideshare.net/rjonaitiene/viktorina-gyvunijos-dienai
• Miško gyvūnai. Prieiga per internetą: https://www.youtube.com/watch?v=37CjD67aOGY